mail@bruggengrondverzet.nl

+31 (0)73 - 594 23 93

Waterschap De Dommel is volop bezig met het herinrichten van de hele Essche Stroom en haar beekdal. In het gebied van de Halsche Beemden is dit in nauwe samenwerking met het landgoed gedaan.

Client: Waterschap De Dommel

21 juli 2015

Tussen de spoorlijn Boxtel – Den Bosch en de A2 bij Sint-Michielsgestel ligt de Halsche Beemden. Dit gebied omvat ongeveer 125 hectare, de Essche Stroom loopt hier dwars doorheen.  Het middeleeuwse landgoed Bleijendijk ligt van oorsprong aan de Essche Stroom. De beek werd in de jaren zestig omgevormd tot een kanaal, waardoor het landgoed en de Essche Stroom niet langer met elkaar verbonden waren.

Waterschap De Dommel is volop bezig met het herinrichten van de hele Essche Stroom en haar beekdal. In het gebied van de Halsche Beemden is dit in nauwe samenwerking met het landgoed gedaan.

Wat hield het plan in?

Naast de huidige Essche Stroom is een nieuwe meanderende beek van 3 km gegraven met gevarieerde oevers. In het beekdal zijn poelen en bosje aangelegd als stapstenen voor amfibieën en  zoogdieren. In natte periodes streed de meander buiten haar oevers. De bestaande Essche Stroom en de stuw zijn gehandhaaft zodat zij in geval van hoog water ingezet kunnen worden.

Hierdoor kan de natuur op het landgoed zich weer beter ontwikkelen. Maar ook het stuk van van de Essche Stroom is een mooi en aantrekkelijk gebied geworden voor wandelaars.

Dit stukje natuur, bijna in onze achtertuin, was een bijzonder project om aan mee te werken. Onvoorziene vervuilingen, verstorende lagen in de ondergrond en een natte uitvoeringsperiode maakte dit tot een uitdagend project, waar gedurende de uitvoering plannen aangepast werden aan de praktijk. In totaal verzette we ca. *** m2 grond.

We voerden dit werk in onderaanneming uit voor Verhoeven Infra, in opdracht van Waterschap De Dommel.

In 2009 verzorgde Van der Bruggen trouwens voor waterschap de De Dommel ook al het grondwerk uit voor de herinrichting van de Essche Stroom bij Nemelear.